Sain eile 22.07.09 esimesed meetrid liikuda elektri jõul !
Kõik detailid on sellised nagu nad on sest selle projekti juures on oluline madal hind. Et sõiduk tasukukohane oleks tuli ka elektroonika ise teha ning kasutusse võtta aastate jooksul vanast töökohast kõrvale pandud vanad UPSi akud. Ratta prototüüp on ehitatud Stella mopeedi raamile sellest siis ka nimi.
Mootoriks on elektri kettsae mootor "Parma" U= ~220V P=2200W I=10A n=18 000 p/min. Mootorile andsin peale 130V alalisvoolu läbi enda ehitatud kontrolleri prototüübi mis baseerub UC2637 PWM kivil ning voolu tüürivad 4 IGBT transsi sagedusel 14 Khz. Toide tuleb jadamisi ühendatud kasutatud UPSi 12V 7Ah SLA akudest.
Ülekanne on mootorilt vahevõllile auto hammasrihmaga sealt edasi tagarattale ketiga, ülekandesuhe kokku 14,4. Üks eesmärk ongi teada saada kas selle mootoriga saab midagi teha sest paarisaja krooni eest päris võimas asi ju. Teiseks katsetada IGBT transse kuidas neid juhtida ja kas nad vastu peavad. Järgmiseks on plaanis akudele balansseerimissüsteem ja pingete jälgimissüsteem ,et välja sõeluda akud mida saaks veel pruukida. Veel tuleb teha kontrollerile ja tuledele DC-DC muundur.
Liikumine oli väga sujuv ei old erilist kiirendust ning tippkiirus kõigest 25 Km/h. Arvatavasti on voolupiiraja liiga väikse voolu peal. Aga tunda oli ,et see on õige asi ! Mootor veab ühtlaselt nullist ei mingeid sisepõlemismootorile vajalikke suuri pöördeid ,et liikuma hakata (ka tõusult). Müra valmistas väikse pettumuse aga noh eks mul ole seal neid laagreid ja asju seal ka hulgem ja kõik laagrid on veel vene omad sealt saab arvatavasti vaiksemaks. Väga hea on kaalujaotus kuna rasked akud on kõik võimalikult all lausa mootor tuli akude eest ära üles. Mootor läks peale 10 minutilist edasitagasisõitu soojaks ka. Eks nüüd peabki hakkama katsetama palju pinget peale saab anda. Tahaks ikka 200 Volti ära proovida muidu poleks ju IGBT valikul mõtet. Olen mingil ajal ilma kontrollerita ka sellega sõitnud kuid siis oli ülekanne teine aga minek oli vinge kohaltminnes võttis ratta ringi ja tõmme oli metsik. Tõsi küll see lõppes mootori kärssamisega. Seda kiirenduse tunnet ma taga ajama hakkangi selle masinavärgi ehitamisega.