Päeva- ja muud tuled

Päeva- ja muud tuled

PostitusPostitas Meelis » Esmaspäev 29 Sept 2008, 14:51

Elektriauto puhul on energia kokkuhoid üsna oluline, kuna iga kWh on kallilt käes.
Eestis on kohustuslik kasutada sõidutulesid ka päevasel ajal, mis lähitulede kasutamise puhul kulutab otseselt 2 x 55W.
Minu igapäevases kasutuses olev Elcat suudab linnas läbida u 70 km ja selle läbimiseks kulub u 3 tundi (arvestades meie ummikuid),
ehk siis 3 x 110Wh = 330Wh. lisandub veel DC/DC muunduris tekkivad kaod u 25% ehk 330Wh x 1,25= 412.5Wh
Elcati enda energiakulu on 140Wh/km ehk lähituledega sõites jääks ligi 3 km sõitmata.
Et seda vältida kasutan Elcati peal Hella piklikke päevatulesid, milles on 6W halogeenpirnid (omavad kõiki E tähiseid,
päevatuledel peab olema tähis RL).
Kokkuvõttes hoian kokku u 90% energiat ja vastavalt on läbisõit ka suurem. Siiani ei ole säästlikumaid nõuetele vastavaid
päevatulesid leidnud, kui keegi teab, andku märku.
Bensiini auto puhul peaks kokkuhoid veel suurem olema, mehhaanilise energia 12V muundamise kasutegur võiks olla u. 70% ja
bensiinimootori enda kasutegur u 17%. Ühes liitris bensiinis on 9000Wh, mis siis kokkuvõttes peaks tähendama, et tund aega
lähitulede põletamist kulutab natuke alla 0.1 l bensiini. siit võib välja arvutada ka kui ruttu päevatuled ennast ära tasuvad.

Piduri ja gabariittuledes ning näidiklutes olen kasutanud meil saada olevaid autode LED pirne, suurt kokkuhoidu sealt ei tule
aga huvitav ikkagi:)
Meelis

Re: Päeva- ja muud tuled

PostitusPostitas Ardi » Pühapäev 19 Okt 2008, 18:51

Pole küll nõuetele vastav,aga äkki saad siit 10-15W 12V LED pirni installida.
http://www.ledvalgus.ee/PublishedServic ... roupID=285
Mina teeksin topelttuledega.Kaugtulepirni vähemalt ca 15W ja otse ette suunatuna,lähitulel 10W aga suunaksin valgusvoo üles,et siis reflektor suunaks ta jälle alla.Võrreldes hõõgpirniga,peaks kokkuhoid olema 5kordne.
Ardi

Re: Päeva- ja muud tuled

PostitusPostitas Meelis » Reede 24 Okt 2008, 11:40

Ardi kirjutas:Pole küll nõuetele vastav,aga äkki saad siit 10-15W 12V LED pirni installida.
http://www.ledvalgus.ee/PublishedServic ... roupID=285
Mina teeksin topelttuledega.Kaugtulepirni vähemalt ca 15W ja otse ette suunatuna,lähitulel 10W aga suunaksin valgusvoo üles,et siis reflektor suunaks ta jälle alla.Võrreldes hõõgpirniga,peaks kokkuhoid olema 5kordne.

Need ise ehitamise variandid kipuvad kahtlased olema. Juba igati legaalsete päevatulede pärast on mind korra politsei poolt kinni peetud, peale seda kui selgitasin millega tegu, lasti muidugi minema. Esimestes parkimistules olevad LED-pirnid on ülevaatustel probleeme tekitanud, ilmselt pean hästi kollased LED-id leidma, mida silmaga hõõglampidest eristada ei saa. (üldiselt valged LED-d kipuvad olema sinaka varjundiga)
Reegel on meil siis selline, et kasutada võib ainult neid pirne millel on E märgis peal (nendel 5W soklita hõõglampidel pole ma E märgist küll täheldanud, nii et ilmselt on pooled sõidukid reeglitevastased:)
Lähi- ja kaugltulede ümberehitamise eest pannakse ilmselt vangi....
Meelis

Mine Lisaseadmed

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist