Päikesepaneelidest

Päikesepaneelidest

PostitusPostitas maidor » Teisipäev 02 Okt 2012, 18:11

Mida arvate PV (photo-voltaic) paneelidest? Neid saab siit Eestist päris odavalt kätte.
maidor

Re: Päikesepaneelidest

PostitusPostitas veloElektrik » Teisipäev 02 Okt 2012, 21:37

Eestist ja odavalt, kahtlen kui sa pole mingit uut ja head kohta leidnud... ise olen seni importinud praakelemente ja paneele neist kokku jootnud, et seda poes leiduvat odavust välja kannatada...

...ja teine teema on talv. Kui nad pole just vertikaalselt majaseinal või nunnu raami peal, mis päikest jälgib (ja toodangut sellevõrra suurendab) ning millest lumi alt läbi tuiskama mahub, siis on nad lume all. Eestis on aga kuramuse palju mingite viilkatustega maju, kus katusele sun trackerit ei pane, ja seinapind on tihti varjuline.

Suvel super, aga talvel ilma tuuleta ei saa.
veloElektrik

PostitusPostitas maidor » Teisipäev 02 Okt 2012, 22:17

praegu võtan 5vatise 20.- eest prooviks.
maidor

PostitusPostitas Teet » Neljapäev 04 Okt 2012, 10:37

Kahjuks eramajade roheinvesteeringute toetus jooksis kiirelt täis, siis oli võimalik ülisoodsalt saada endale päiksepaneelid majale.

Mis hindadesse puutub, siis http://www.taastuvenergia.ee/ on tegelikult päris mõistliku hinnaga.
Olen võrrelnud ka otse Hiinast tellimise hindadega ning tavalahendustes on mõistlikum taastuvenergiast võtta.
Kogused peavad päris suured olema, et ära tasuks.

Tasuvust oleme ka mingi aeg rehkendanud ning uute elektrihindadega on paneelid kindlasti tasuvad.
Lisaks annavad palju lisarõõmu nagu elektrivarustuse kindlus, mida EE ei suuda tagada ning karmavõla vähenemine seoses rohelisema elustiiliga.

Siin juba räägiti paigutusest ning mina paneks ka paneelid vertikaalis - see ühtlustab aastaringset tootmist ning vabastab lumeprobleemidest.

Kuid eks see ole nagu ikka uue tehnoloogiaga s.h. elektriautodega:
uus tehnoloogia pakub pikas perspektiivis suuri hüvesid ja kulude kokkuhoidu, aga alguses välja käidav klots on märkimisväärselt paks.

Kellele PV käib üle jõu, see võiks vähemalt kaaluda vee soojendamist päiksega - investeering on suhteliselt mõistliku hinnaga ning väga lühikese tasuvusperioodiga.
Teet
Site Admin

PostitusPostitas knob » Neljapäev 04 Okt 2012, 13:53

Viimasel ajal on positiivselt silma jäänud Uni-Solar painduvad valguspaneelid. Taluvad ka mõõdukat tallamist. Näiteks paras kodumaja komplekt, mis Ameerikas maksab $1/W. See komplekt Eestisse tarnituna võiks maksta €1,25/W koos riigimaksudega. Pole paha hind ju. Hetkel ei ole siinkandis nende painduvate paneelide pakkujaid veel leidnud.

Paneelidega katsetajatele võin öelda kui paneelidega katsetaja, et Eesti tingimustes tuleb võimsus tugevalt üle dimensioneerida, et kaamose perioodil arvestatavat saagist saada. Pakun et 10x.
Eelpool mainitud püstipaigaldamise viis on ilmselt ratsionaalseim, see väldib lume kogunemist ja võimaldab kasutada ka lumelt peegelduvat valgust. Maapinnast vähemalt 1m kõrgusele, et hanged ei varjutaks.

Kuna EE töötab järjekindlalt suunal, et Eestisse jääks elama ainult kaks kategooriat inimesi (lollid ja rikkad), siis on igasugune võitlus energiamonopoli vastu vajalik. EE on ja jääb siinmail monopoliks, sest 100% nende omad on kõrgelt maksustatud traadid, milleta ei saa ükski alternatiivne energiamüüja tegutseda. Küll aga tuleks pürgida olukorda, kus süsteem aktsepteerib ka mittekonditsioonilist alternatiivselt väikeses mahus toodetud elektrienergiat, mida ei lasta üldvõrku. Kuna eksisteerib kohustus alternatiivenergia üles osta, aga praegu EE vingerdab olukorrast välja, nõudes energia vastavust nende tehnilistele nõuetele. Samas kui tootja-kodukasutaja suudab ise oma toodetud mittekonditsioonis energia ära kasutada, siis peaks EE selle hüvitama, kas rahas või vähendades elektriarvet. Olukorra lahenemine peaks andma jõudsalt hoogu kodustele elektritootjatele.
knob

PostitusPostitas veloElektrik » Neljapäev 04 Okt 2012, 15:56

Ise ostan sealt: http://www.everbrightsolar.net/500-shor ... l-500.html

(elemendid ja jootetarvikud on seega 0.54 USD/W, aga maksuamet lendab peale, transpordikulud on ja alusplaadid/katteklaasid/raamid tuleb sebida)

Koostan selle meetodiga: http://recipes.i2p.to/cheap-solar-panel-v1-2011/
Lühike ülevaade eesti keeles: http://www.punamust.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=2457

(ettevaatust kui teete nii, omajagu tüütu ja töömahukas; muuseas ärge kasutage neutraalset kasvuhoone silikooni nagu retsept ütleb, see on osutunud kamara juraks ning ma pole lihtsalt retsepti uuendada jõudnud, kasutage näiteks Penosili neutraalset alumiiniumivärvilist silikooni ja liivapaberit kontaktpindade karestamiseks)

Kuna saan Proplastikust suht häid hindu eraisiku kohta (tulenevalt pikaajalisest ja mahukast koostööst) siis omahinnaks on kujunenud umbes 90 senti per vatt. Hiinlaste uuemad sünnitised konkureerivad juba sellega veidi, aga üldiselt on ta ikkagi üsna odav. Maksta 20 eurot 5 W eest on LIIGA palju makstud. Nende painduvate osas olen võhik, nad on nunnud, aga ma ei oska neist midagi arvata.

Üldiselt see retsept funkab, Tartu hipide hõivatud maja toodab omale voolu 8 sihukese paneeliga (õllepurkidest päikese*kütte*seade on kah, aga selle torustik on puudu ja ta ei küta tegelikult hetkel midagi, see on ajakirjaniku kala seal, köetakse ikka ahjuga, vool tarbitakse ära sülearvutite ja LED lampidega, mõnikord veidi relakat või trellpuuri kah sekka). Seal on paneelid garaaži katusel ja lähevad talveks raamide peale. Tuulegenekas tuleb ka abiks, kuigi neil on üliniru tuul.

http://www.maaleht.ee/news/uudised/eest ... d=64890978

Oma kulguri katusel oli mul sama metoodika vanema versiooniga (elemendid teibitükkidega alusplaadi küljes) tehtud paneel, aga see kahjuks ei pidanud vibratsioonile vastu ja lagunes 3 kuuga ära. Järgmisel kevadel teen uue ja paremini, sest energeetiliselt asi õigustas oma olemasolu (toodang kulguri katuselt oli 3 A x 100 V kandis).
veloElektrik

PostitusPostitas veloElektrik » Neljapäev 04 Okt 2012, 23:18

Veel üks koht, mis hinnaga üritab lüüa. Lööb nii karmilt (väike dumping ehk panevad alla omahinna?) et lööb õrnalt isegi minu praakelementide põhist retsepti, mis ei tohiks teoorias üldse kerge olla.

Firma kohta: aastal 2011 oli igati aus firma, ostsin neilt akusid. Kas ka praegu on, ei tea. Prahas elunevad. Transport on veidi kirves.

http://www.ev-power.eu/Solar-Panels/Sol ... 80-Wp.html
veloElektrik

PostitusPostitas Teet » Reede 05 Okt 2012, 10:48

Ei dumpingut nad ei tee, aga kate on mõistlik.

Näiteks akude puhul tuleks hiinast tellida ala 30kWh liitiumakusid, et hakkaks ära tasuma s.t. neil on selline mõistlik kate peal ning proovivad käivet kasvatada.

Üldiselt on aus firma, aga netist tellides on nagu ikka garantii kesine.

Kui kellegil huvi teha lahendus, mis toodaks elektrit majale, siis mina küll arvan, et tasuks võtta kohapealt, et saada 2a garantiid. Selline viimase euro veeretamine võib kalliks minna kui mingi probleem tekib.

Painduvad paneelid on minu arust ka madala energiatihedusega ja kallid, siin tehnoloogia ülevaade:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Best_ ... encies.png
Kaks korda on siis kehvema efektiivsusega. Ma ise olen vaadanud, et mulle praegu tundub tavalahendustesse optimaalne dual junction monocristalline.

Selleks peaks ikka mingi hea põhjus olema, miks kasutada painduvaid.

Muidu mainiks ka, et kui kellegil huvi mingi suurem lahendus teha, kas siis tuule või päikese oma - ütleme 20kW ja ülespoole, siis võiks kaaluda eraldi maaletoomist. Meil päris hea valik erinevatest kõrgetasemelistest Hiina tootjatest.
Samas ega nüüd imehindu ka ei tasu oodata, mida näiteks Alibabas võib näha - transport, impordimaks, tollideklareerimine ja käibemaks ju lähevad ikka otsa + mingi marginaal garantii pakkumiseks kah :(
Teet
Site Admin

PostitusPostitas maidor » Reede 05 Okt 2012, 19:38

Tundub, et elektri hind tõuseb kiiremini, kui paneelide hinnad langevad.
maidor

PostitusPostitas Teet » Neljapäev 11 Okt 2012, 10:37

Me elame energiakriisis. Kõige teravamalt avaldub see naftas, aga see on nii tihedalt seotud muu energeetikaga, et see kõik kisub hindu üles. Näiteks ka toit on osa energeetikast, mis kallineb kiiresti.

Seega nii elektriautode kui rohenergia seadmetega - ei tasu oodata, et hinnad kolinal kukuks vaid arvestada, et muud asjad lähevad väga kiiresti väga kalliks.

Juhul kui jääb näiteks elektriauto soetamata toetuse raames - paha õnn, sest sellist alet ei tule enam kunagi.
Rohenergeetika toetuse ma ise magasin maha...kuradi Eesti Energia munemise tõttu, nüüd tuleb täishinna eest osta, sest kaua sa Eesti Energiale muned :(
Teet
Site Admin

Järgmine

Mine Lisaseadmed

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline