Postitas veloElektrik » Laupäev 17 Dets 2011, 19:48
Käisin vaatamas ja igati nunnu on. Veereb kergelt, vedrustus on OK, pidurdab, rool käib normaalse jõuga (võimendiga käiks ilmselt veel mugavamalt, aga ta ju ilma jõuallikata hetkel). Tegime sama masina uuema versiooniga väikese proovisõidu, ning ta on igati sujuva minekuga.
Pedaalide asetus on natuke tihedavõitu, aga usun et sellega harjuks kergesti.
Roostet pole kuskil möllamas näha ja kui oleks akude + mootori + kontrolleri jaoks rohkem raha saada, oleks kaubaks läinud. Mootori ja käigukasti vahele siduri sobitamine ja mootori adapteri kokku kõpitsemine oleks muidugi korralik ettevõtmine olnud, aga mitte kallis ja mitte võimatult raske.
Kui aga arvutasin, et palju mootor, kontroller ja akud maksaks, sain et 12 KW harjadeta AC mootor 144V pingele oleks 1500 euro kanti, 400 A 144V kontroller temale oleks 1000 euro kanti ning akud eeldatavasti umbes 1+ tunnise ja ~100 kilomeetrise sõidurõõmu jaoks (90 Ah * 144 V = 12'960 Wh) maksaks enam-vähem 4320 euri. See viimane murrab minu jaoks kaamelil selgroo ära.
Seda viimast numbrit ei suudaks vähemaks optimeerida ka madalamale pingele minnes ja parasjagu ühes Tšehhi poes sooduka peal olevaid akusid ära kasutades, mispuhul kujuneks mahutavuse number küll suurem (200 Ah * 72 V = 14'400 Wh), akude hinnaks aga jätkuvalt 4320 euri.
Seetõttu, kuna eesmärk ei ole kindlasti sõidukit seisma osta, ja tema energiavajaduste täitmine oleks mulle liiga kõva pähkel, ma hetkel loobuks, järsku keegi teine hammustab läbi. Raam on igatahes üsna edev, ning juba arvel olemine on oluline eelis (ei tule peavalu ametnikega). Ses osas julgen soovitada. Kui vaid akud maailmas odavamad oleks.
Kui peaks suvel rahalaev pähe kukkunud olema (pole võimatu, kuna majanduslik olukord on minemas kergemaks mõnede laenude lõppemise tõttu) siis küsin uuesti, et kas buss veel alles või juba ostja leidnud.