Postitas viktor54 » Esmaspäev 09 Mär 2009, 16:03
Soojendusest. Minu Yaris liigub täna küll veel bensiini jõul, aga sel on elektriline eelsoojendus. Salongi peab ajama soojaks ja klaasid jääst puhtaks puhuma keraamiline 2kW puhur. Ajab küll, jäätunud klaasid sulavad sõltuvalt välistemperatuurist 1-2 tunni jooksul ja selle ajaga saab isegi inimlik temperatuur salongi. Tunniga siis tõesti 0-lähedastel temperatuuridel, -10 ja madalamatel kraadidel pean taimeri 2 tunni peale sättima, esimese tunniga ei märka krõbedama ilma puhul salongis ega klaasidel mingit muutust. Ja kusagil -25 juures ei puhugi 2kW klaase klaariks, uhagu või päev otsa. Kardan, et eelpoolnimetatud kogemust arvesse võttes, jääb mingi 1-1,5kW soojendusseade lahjaks, sest kui esiklaasigi ei saa kenal talvepäeval tunni jooksul läbipaistvaks, mis linnasõidukist me siis üldse räägime, kus tööle ja koju sutsakad ehk 15-30 minutit vaid kestavadki. Ma olen proovinud, auto oma küttesüsteemiga võrreldavalt (ca10 minutiga) toimib elektriküte kolme sarnase puhuri kasutamisel koguvõimsusega 6kW. Pakun, et alla selle ei saa meie talvele rahuldavat soojendust.
Mu toodud number tundub ehk müstiline, ma ise ka alul ei uskunud, et 2kW nii lahjalt kütta võiks, sest sama võimsus kütab mul tervet elutuba (25m2) edukalt, mis on pisiauto salongikene selle kõrval. Ometigi, nii on. Üks põhjustest kindlasti ka selles, et soojusisolatsiooni kui niisugust minu uuema aja autodel (mazda ja toyota) praktiliselt pole, ilmselt kulub suur osa küttevõimsusest lihtsalt ilma kütmiseks. Seda näitab fakt, et niipea kui mootor on välja lülitatud ja soojuse puhumine lakkab, jahtub ka sisemus märgatava kiirusega, klaasidele tekib paari minutiga jääkirme jne. Millegipärast aegadetagused mossed ja zigullid pidasid kabiinis sooja paremini kinni. Aga neil oli lae peal mingi vahukiht, ka uksepolstrite sees oli vilt jne, praegu ainult plastik ja plekk. Et siit selline mõte, kui ehitada meie kliimatingimusteks autot, peaks ehk aru pidama ka soojusisolatsiooni otstarbekuse üle, ehk isegi mingid pakettaknad ühekordsete klaaside asemel. Bussidel ju on sellised.
Või kuidas elektriauto reaalsed kasutajad kommenteerivad, kas klaasid püsivad selgetena ja salongis saab ilma karvamütsita hakkama ning milliste vahenditega (võimsusega) see saavutatakse?